X

Renunță la aceste alimente! Cresc riscul bolilor cardiovasculare/ STUDIU

Abuzul de alimente ultraprocesate creşte riscul de boli cardiovasculare şi de deces, sugerează două studii europene apărut în British Medical Journal care au înglobat date de la 120.000 de persoane, potrivit AFP.

Deşi nu a fost stabilită o legătură direct de cauzalitate, studiile le întăresc pe cele anterioare care fac legătura dintre alimentele ultraprocesate şi un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială şi chiar cancere, informează agerpres.ro.

Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când au fost produse prin procese industriale multiple – ulei hidrogenat, amidon modificat – şi conţin numeroase ingrediente, în special aditivi.

CITEȘTE ȘI: Micul dejun al campionilor: Rețeta care întărește imunitatea și te scapă de kilogramele în plus

Sare, grăsimi şi zahăr

O mâncare deja pregătită, fără aditivi, congelată sau nu, nu face parte din hrana ultraprocesată. Însă, cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnaţii, supele la plic şi snacks-urile fac în general parte din categoria alimentelor ultraprocesate. Ele au în general o cantitate mai mare de sare, grăsimi saturate, zahăr şi sunt sărace în vitamine şi fibre, potrivit cercetătorilor.

La acestea se adaugă contaminanţii din ambalaje şi recipientele din plastic. Acest tip de alimente reprezintă peste de jumătate din aportul de energie în multe ţări occidentale.

La noul studiu francez al Inserm, condus de dr. Mathilde Touvier, denumit NutriNet-Santé, au participat peste de 100.000 de persoane. Studiul s-a întins din 2009 până în 2018 şi a evaluat consumul a 3.300 de alimente şi băuturi, clasificate după gradul lor de procesare industrială. Consumul de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (1.409 de cazuri în rândul a 105.159 de participanţi), în special boli coronariene (665 cazuri) şi boli cerebrovasculare (829 cazuri).

O creştere cu 10 puncte procentuale a alimentelor ultraprocesate în alimente – de exemplu, de la 15% la 25% – este asociată cu o creştere de 12% a riscului de boli cardiovasculare (13% pentru bolile coronariene şi 11% pentru accident vascular cerebral şi forma lor tranzitorie).

CITEȘTE ȘI: Află de ce a slăbit Fuego 25 de kilograme! Ce s-a întâmplat cu îndrăgitul artist

Cum a crescut riscul de deces

Cel de-al doilea studiu realizat de Maira Bes-Rastrollo (Universitatea din Navarra, Pamplona, Spania) şi colegii ei evaluează posibilele asocieri între consumul alimentelor ultraprocesate şi riscul de deces din orice cauză. El a fost realizat în rândul a 19.899 de absolvenţi universitari spanioli (dintre care 12.133 sunt femei), cu o vârstă medie de 38 de ani.

De asemenea, produsele alimentare au fost grupate în funcţie de gradul de procesare, iar decesele au fost calculate pe o perioadă medie de 10 ani. Conform acestui studiu, un consum mai mare de alimente ultraprocesate (mai mult de patru porţii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauză (62%) comparativ cu un consumul redus (mai puţin de două porţii pe zi).

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro